Är det vi som är 20 år efter?
Foto Peter Domini Avfallet före sortering
I fredags var jag i London för att tillsammans med ett antal personer som arbetar med avfallshantering i Sverige besöka en Materials Recovery Facility (MRF). Denna typ av anläggning klarar med hjälp av sofistikerad identifieringsutrustning och det mänskliga ögat att sortera blandat avfall bestående av kartong, papper, tidskrifter, plaster, glas samt järn och metall med utmärkt resultat.
Här hemma finns det de som påstår att England ligger 20-30 år efter oss i Sverige när det gäller hushållens avfallshantering men saken är den i England har man gett upp efter att ha kämpat i många år med att få konsumenterna att göra rätt. Och vi svenskar är inte mycket bättre. I helgen när jag slängde våra gamla tidningar så låg där en stor kartong som borde lagts till återvinning av förpackningar. Men eftersom kartonginkastet var för litet ligger det alltid något som inte hör dit bland tidningarna.
Om inte vi människor klarar av att göra rätt men maskiner gör det, varför inte låta maskinerna ta över?
Blir det inte ganska förorenat avfall? Hur är det med matavfall finns det med i det osortrade?
undrar
Ingela Ekrelius
Uppsala
Arbetar på Hyresgästföreningen med information om just källsortring.
I en MRF anläggning sorteras bara "torra" material.
Insamling görs i två kärl, ett för organiskt material och ett för torrt material, Det går att göra det med ett kärl men då krävs ett system typ Optibag där du färgseparerar fraktionerna före behandling. Så en MRF i kombiantion med en Biogasanläggning blir logistiskt optimalt.
Enklare för konsumenten och återvinningsgraden ökas.
Tankeväckande inlägg. Det finns alltid nya tekniska lösningar att upptäcka.
Visst är det intressant! Jag hörde talas om MRF bara häromdagen och vi kommer med största sannolikhet att skicka våra sopor på jobbet till en sådan anläggning. Om tekniken finns och det funkar, varför göra det krångligare för folk?
Kanske är på-jobbet-skräp bäst att börja med när man testar MRF. På kontor etc, vet man väl ungefär vad det är för olika saker som slängs. I hushållen kanske det blir för mycket blandning och slabb?
När jag bodde i England hade de ett vanligt sopnedkast i huset och en återvinningsbehållare nere på gården (för glas, konservburkar, tidningar mm). Jag tror inte att folk förstod skillnaden..
Kanske upplevde jag det som värre än Sverige då jag kommer ifrån Borås där vi har både vit och svart soppåse utöver källsortering?
Sverige har idag bland Europas högsta återvinningsgrader. Att i det läget snegla på tveksamma lösningar från Storbritannien där man ligger 20 år efter oss är bakvänt. Britterna har valt den här metoden för att att snabbt nå EU's minimimål. Det material som MRF's producerar är av mycket dålig kvalitet och exporteras nästan uteslutande till Sydeuropa eller Asien. Det återvunna glaset hamnar oftast som fyllnadsmaterial i vägar på grund av undermålig kvalitet. Returpapperet skulle aldrig godkännas av ett svenskt pappersbruk.
MRF är ett utmärkt sätt för åtevinningsföretag att bygga fast en kommun eller landsdel i ett insamlings- och återvinningssystem som kräver långa kontrakt. MRF är inte bra bra för miljön utan bra för återvinningsföretagen.