Nu har även vi på Västkusten fått snö


foto Peter Domini                                                                  Björkö Hamn


Runt om i Europa och Sverige råder snökaos och på sina håll även sträng kyla, men inte här på västkusten. Den första snön kom natten mellan söndag och måndag, så lagom till jul pudras landskapet av den vita snön och allt blir mycket ljusare. Hoppas att den ligger kvar över jul och ger den rätta inramningen till årets största helg.

Denna jul kan vi glädja oss åt! Trots lågkonjunktur, uteblivna klimatavtal och nedläggning av SAAB har vi svenskar skänkt rekordmycket pengar till hjälporganisationer. Jag undrar om det är för att döva vårt samvete, för julhandeln slår uppenbarligen rekord i år igen. Årets julklapp lär bli en ”spikmatta”  och för dig som inte önskat en men ändå fått har jag ett tips: Häng upp den på väggen och använd den som anslagstavla, spikarna är utmärkta att sätta lappar på!

Jag önskar alla en riktigt GOD JUL!

Har två epoker gått i graven?


foto Peter Domini                                                         Datasalen på COP 15

Är det  slutet på två epoker vi sett den senaste veckan? Jag menar SAAB som biltillverkare och FN som en institution som kan få världens länder att enas i en fråga?

Att epoken SAAB skulle sluta med nedläggning, visar klart och tydligt att ett företag måste gå med vinst annars överlever det inte och blir inte hållbart. Som den optimist jag är så tror jag att när sorgen har lagt sig och man orkar ta nya tag, så kommer den tekniska kompetens som finns i Trollhättan att skapa många nya framgångsrika hållbara företag.
 
FNs klimatkonferens COP 15 i Köpenhamn visade att 193 länder med så olika förutsättningar inte kan enas om en så viktig fråga som den om klimatet. Det kanske är bättre att världens 20-30 länder med de största utsläppen  satte sig ner och kom överens om hur de gemensamt skall lösa frågan om 2-gradersmålet. För de fattiga länderna kommer med största sannolikhet inte förorsaka att det målet överskrids.

Utan publik ingen teater!



foto Peter Domini


Alla stod vi där och väntade. Polisen, media, demonstranterna, nyfikna, aningslösa  och vem vet vilka mer. Ryktet hade spridits att kl 10.00 så skulle något ske på Nytorvet. Så där stod vi, spända av förväntan: De tio tv-teamen,   några radioreportrar samt ett femtiotal fotografer från olika håll i världen. Poliserna vankade av och ann, fler polispiketer  med  poliser anlände. Ett högt polisbefäl  sågs tala med en person som kanske var den som organiserade det hela. Vad pratade de om? Skulle de avvakta tills det kom tillräckligt med åskådare? Det hände inget och kl 10.00 började mediafolket nervöst se sig omkring och tala i sina telefoner för att stämm av om de var på rätt ställe.

Så helt plötsligt hörs det utifrån klungan rytmiska trumslag samtidigt som man tutade i sirener. Nu händer det! Men man slog på trumman i en kvart och så gick man därifrån. Ingen publik, ingen teater.

Är det möjligen så att närvaron av alla dessa kameror och poliser, triggar ett upplopp. En föreställning utan publik är ingen föreställning eller?

And the Winner is?



foto Peter Domini

Cop 15 får ses som en övning i demokrati. 35.000 är ackrediterade att deltaga på Cop 15 men endast 15.000 får komma in på Bella Center samtidigt. Hur kan man då tala om demokrati? Genom att kategorisera deltagarna beroende på vilka intressen de företräder kan man kvotera inträdet genom att man läser av passerkorten.
Konsekvensen av detta kan bli att du kommer till Bella Center och blir nekad inträde på grund av att den grupp du företräder har fyllt sin kvot för dagen.

Det går inte att bortse från att Cop 15 handlar om att marknadsföra Danmark eller ” Hopenhagen” som Köpenhamn kallar sig  i dessa dagar. För till syvende och sist handlar det om ” Big Business”  där de stora vinnarna är hotellen som veckan före jul är fullbokade vilket inte hade varit fallet utan Cop 15. Så vem drar det längsta strået den 18 december?  Världen eller Köpenhamn?

Det är hett i Köpenhamn



foto Peter Domini


Jag är i Köpenhamn på Cop15. Ute är det 5 grader varmt och regn mitt i december. Är det en vink om hur framtidens väder kommer att vara i denna del av världen eller är det bara en tillfällighet?

15.000 delegater från alla världens hörn har samlats i Köpenhamn för att under två veckor diskutera om och hur klimatfrågan ska lösas. Efter att ha vandrat runt i flera timmar och hört och sett olika intressegruppers ståndpunkter i frågan så undrar jag vad alla dessa människor kan tillföra. På min namnbricka står det att jag är observatör. Skulle man efter två veckor komma fram till någon form av gemensam handlingsplan för hur klimatfrågan ska tacklas så krävs det enligt min mening ett globalt ledarskap som ser till att det som överenskommits efterlevs. Hur detta skall gå till blir nästa nöt att knäcka.

Återvinningsbranschen utmärkte sig


Foto Peter Domini 


I går kväll var det så dags för årets återvinningsgala, ca 200 personer fanns på plats när branschen delade ut utmärkelser. Stena Technoworld fick utmärkelsen årets elektronikåtervinnare för sitt innovativa sätt att separera plast från uttjänta elektriska och elektroniska apparater, en metod där plast som är bromerad kan sorteras ut. Denna metod leder till att plast från dessa områden kan återanvändas i stället för att förbrännas . Jag själv fick ta emot  ett hederspris tillsammans med Per Ålund och Jonny Brändevall för vårt engagemang i ”Sopoperan” som spelades i Halmstad förra hösten. Det värmde.