Bloggen tar segelsemester!

foto Peter Domini    

Nu fylls Bohuslän av människor och båtar.

Sommar, semester, sol och bad. Bra före en del, sämre för andra. En del tål ju inte värme och solsken (fast det var inte dem jag tänkte på först och främst.) Jag tänker mer på oss båtfolk som kommer att få slåss om båtplatser med norrmän, danskar och tyskar  i våra redan trånga hamnar. Jag tror att den svaga svenska kronan gör att antalet besökare från våra grannländer kommer att öka i år. Detta är bra för Sverige men sämre för oss som seglar till Danmark eller Norge  där allt blivit 20% dyrare. Så vi får väl stanna hemma och trängas med våra "goa" grannar.
Nu tar min blogg sommarledigt och återkommer i augusti. Ha en skön sommar!

Kriser skapar ny möjligheter


foto Peter Domini

Nu är ordningen återställd på Björkö där jag bor, den nedbrunna " fiskeboa" har ersatts av en mobil fiskvagn.  Fiskhandlaren hittade den för en billig penning uppe i Strömstad så nu kan vi återigen handla havets läckerheter på hemmaplan  i en annan form men med samma funktion. Det vi har lärt är att tingen kan förändras från en minut till en annan,och att kriser - vad de än handlar om - ger tillfälle att omvärdera tillvaron, vilket kan leda till att man gör saker på ett annat och kanske klokare sätt framöver. För något har vi väl lärt oss av det som hänt?

En sak är i allafall säker: Vi på Björkö har återfått en av våra mötesplatser.

Tyska bilskrotare översvämmade av bilar


Foto Peter Domini

Skrotningspremien i Tyskland är en succé! Till dags dato har ca 1.5 miljoner bilar mer än tio år gamla lämnats in för skrotning, vilket är positivt för miljö och samhälle. Dagligen kommer 10.000-15.000 ansökningar in, så bil-hjulen snurrar i Tyskland. Så långt allt bra, men för att citera Einstein " människan är fenomenal på att skapa, men inte lika bra på att räkna ut konsekvensen av det den skapat."
Det som har hänt nu i Tyskland är att bilskrotarna inte hinner med att skrota bilar i den takt de kommer in  vilket innebär att de måste lagra bilarna. Detta innebär i sin tur att de flesta skrotarna är tvingade att utöka sina tillstånd för lagring av skrotbilar, som enligt definitionen är farligt avfall tills de blivit sanerade. De lokala tillståndsmyndigheternas handläggning tar tid vilket gör att flertalet bilskrotare  överskrider sina tillstånd med risk för dryga böter. Den ena handen ger, den andra tar. Tänkte man inte på detta?

Jöran Hägglund ger sig inte i premiefrågan


Foto Peter Domini , Donners plats före regnet.

När regnet kom till Visby hettade det till i debatten vid bilindustrins seminarium i går, Jöran Hägglund  i egenskap av Maud Olofssons statssekreterare hamnade i riktigt blåsväder när det gäller frågan om en skrotningspremie. Han gav inte vika  i frågan, utan menade trots massiv kritik från flera håll bland annat från Bil Sweden som lobbat länge i frågan, att en skrotningspremie inte är aktuell i Sverige.  Även från oppositionen kom starka krav att regeringen måste släppa till. Frågan togs utifrån att öka försäljningens perspektiv , inte ur bilskrotarnas synvinkel. Kanske är det så att den nuvarande regeringen inte förstår eller bryr sej om de samhällsvinster som en utskrotning av gamla bilar innebär. Är det EU-ordförandeskapet som gör att man inte har tid att sätta sig in i frågan ordentligt?

Förvirring råder! Vem gör vad?

foto Peter Domini

Vid  tisdagens Swentecseminarium  i Almedalen framkom det tydligt att när det gäller svensk miljöteknikexport så är det just nu mycket snack och lite verkstad.  De som deltog i debatten var Ola Alterå, Peter Eriksson, Birgitta Resvik, David Andersson, Åsa Ögren samt, från dansk industri,  Bjarne Palmström. Det som krävs om vi inte skall bli omsprungna av andra länder är en nationell samling. Den skall se till att rätt aktör,  med rätt kompetens och förutsättningar ägnar sig åt rätt sak.

Som det är nu tycks regeringen med Ola Alterå i spetsen skjuta från höften, vilket leder till förvirring och tappade initiativ. Näringsliv och kommuner måste komma överens  om sina respektive roller snarast när det gäller  frågan om export av "clean tech" . Tar vi inte chansen nu så är risken stor att tåget gått ansåg även Lennart Ekdal som ledde debatten.  

Rensa upp i röran nu!

Ragn-Sells skor sig på andras bekostnad

foto Peter Domini

Vad gör man för att synas i vimlet i Almedalen? Man gör som Ragn-Sells " man skor sej på andras  bekostnad" skulle man kunna säga. Igår  kunde man byta ut sina gamla skor mot ett par tillverkade av återvunnet material. Om du lämnade in dina  gamla skor eller sandaler för återvinning så fick du ett par nya av märket Simpel-Shoes.

Vi svenskar gillar ju att få saker gratis, kolla bara i matbutiker när det står en demonstratör för något så är vi som flugor på en sockerbit. Smart grej Ragn-Sells, skulle kommit på den själv och tyvärr var mina skor  inte klara för återvinning så jag missade även det.

SM i seminarium pågår för fullt!




foto Peter Domini

Almedalsveckan
,som i  år slår alla rekord vad gäller antal seminarier, inleddes i söndags med ett seminarium i Landshövding Marianne Samuelssons trädgård. Där satt vi hundra personer och lyssnade i den brännheta solen till ett samstämmigt gäng damer med Mary Robinson i spetsen. Därefter följde Gro Harlem Bruntland, Margot Wallström och Maud Olofsson under parollen " Leading ladies on how to save the planet". Ingen dålig början på en vecka som handlar om att så många intressegrupper som möjligt skall få tillfället att få sagt sin mening.
 
Budskapet från alla talare var att vi måste agera nu, kunskap och teknik finns och det förstod man när VD för Wasakronan Fredrik Wirdenius presenterade det arbete som BLICC´s medlemmar  gjort för att reducera sin klimatpåverkan. Detta tog Gro Harlem Bruntland fasta på och menade att dessa företag visar att det är möjligt att göra rätt, tjäna pengar och samtidigt rädda klimatet.

Över tusen seminarier på en vecka - hur är det möjligt? Ett tips för att förenkla vore att dela in kalendariet i intresseområden, som det  är nu är det svårt om inte omöjligt att få en överblick .