Kriser och katastrofer skapar förändring


foto Peter Domini        Björkös nya "Fiskebo, Kafé och Frisörsalong

Tidigare i min blogg har jag skrivit om ”Fiskeboa” här på Björkö som brann ner. Det intressanta som hänt är att man på samma plats byggt ett nytt hus, där det numera inte bara inryms  en fiskaffär utan även ett kafé och en  frisörsalong. Detta hade troligen inte hänt om inte olyckan varit framme, liknande exempel finns i spåren efter tsunamin och efter orkanen Katarina m.fl. En som skrivit om detta är Naomi Klein hon med boken No Logo. 
Bokens titel är "Chockdoktrinen" och finns i pocket, något för hängmattan kanske?

Nu går jag på semester.

Båten är stuvad och seglatsen går dit vindarna bär, Danska Läsö är ett av målen, där kan man hyra sig en cykel för att ta sej till saltsyderiet , där man än idag producerar ett mycket gott salt på  traditionellt vis. Ha en skön sommar !

Jag blev påmind på ett trevligt sätt!


foto Peter Domini


För några veckor sedan fick jag ett mail till bloggen där jag ombads att ge ut min adress,  personen i fråga ville skicka något som var ”relevant” till mej. När jag kom hem efter att ha varit i bortrest  låg ett tjockt kuvert i posten, nyfiket öppnade jag det för att finna en liten plastbox med tre lim tuber och ett följebrev med rubriken ” Svenskar slänger sina trasiga saker trots att de går att laga”. Det är så sant som det är sagt att vi slänger i stället för att reparera, har vi glömt bort konsten att reparera eller bryr vi oss inte ? När jag gick i skolan fick vi pojkar i syslöjden lära oss att stoppa strumpor, en konst som jag tror har gott förlorad bland dagens unga. Har vi glömt bort att mycket av det som vi tror inte går att laga faktiskt gör det med bland annat  moderna limmer.   Avfallshierarkin börjar  med att minimera avfall genom att återanvända, återvinna, energiutvinna och slutligen om ingen annan lösning finns deponera, eller som någon sagt ”avfall blir det när fantasin tar slut.

Tack! Åsa för påminnelsen och för lådan.

Marstrand töms på gamla TV-apparater


foto Peter Domini

Stena koncernen står som huvudsponsor till Stena Match Cup´10 som just nu pågår på Marstrand i Bohuslän. Tusentals människor väntas besöka ön under de sex dagar tävlingarna pågår, och när människor samlas för att se på tävlingar så uppstår avfall. Stena Recycling har därför ställt ut en mängd sopkärl på ön under dessa dagar, samt att man dessutom har engagerat ett antal ungdomar från Marstrands Segelsällskap för att hålla rent ifall någon skulle ”tappa” något skräp. För det är väl ingen som kastar något på marken avsiktligt.

Marstrandsborna har även möjlighet att under dessa dagar få lämna sitt sk farliga avfall till Stena Recyclings insamlingsbil. Många har tagit tillfället att på denna bilfria ö ha möjlighet att göra sig av med gamla TV apparater, datorer, dammsugare etc. som man sparat i skrymslen och vrår under åren. En mycket uppskattad service som kanske återkommer nästa år, vem vet?