15 år utan utveckling! Dags för avveckling?


Jag kom hem från en resa till Shanghai i förra veckan. Jag har varit där ett antal gånger det senaste året med anledning av Stenas engagemang på Expo2010.  Vid varje besök har jag förvånats över hur rent det är i staden. Temat för utställningen är ”Better City Better Life” kanske är det därför som man på inget ställe i denna mångmiljonstad ser skräp liggandes, allt är rent och snyggt. 

Väl hemma möttes jag av feta rubriker på Göteborgs-Postens framsida där det stod ”Många är lata i Göteborg, politikerna vill bötfälla dem som skräpar ned". Artikeln handlar som så många gånger förut om nedskräpningen vid våra återvinningsstationer. Jag tror inte att folk är lata, man har helt enkelt tröttnat på ett system som är föråldrat och som i motsats till andra länder överhuvudtaget inte utvecklats under årens lopp.
  
Vi är inte bäst i världen som en del vill få oss att tro. Efter valet är det kanske dags att politikerna tar sig en funderare över hur vi ska ha det framöver med det aldrig sinande avfallsflödet.

Träning för framtida försörjning


foto Peter Domini


Semestern är över, det har varit en skön sommar till större delen tillbringad i båten på västkusten med en veckolång avstickare till Läsö. Ön är fantastisk där den ligger ute i Kattegatt. Milslånga sandstränder och raka fina cykelvägar, det danska gemytet därtill. Denna sommar fick jag uppleva på nära håll hur svalor tränades i konsten att fånga insekter, som är deras huvudsakliga föda. Ungarna som troligtvis lämnat boet bara några dagar tidigare satt ”snällt” på vår akterförtöjning och tittade på när föräldrarna flög omkring och fångade insekter. Emellanåt kom de och stoppade en godbit i näbben på någon av ungarna. Genom att studera de vuxna fåglarnas beteende så lär sig ungarna och tränas för att klara sin framtida försörjning.

När jag satt där och iakttog detta skådespel som varade nästan hela dagen, kom jag att tänka på Stenas traineeprogram som startar i januari 2011. Ett program där 18 personer skall tränas till att bli framtida specialister och ledare inom Stena Metall-koncernen. För att hitta dessa kommer vi att använda oss av sociala medier, som facebook, twitter och bloggar.
Svalorna får nöja sig med att kommunicera med hjälp av kvitter

Det gäller att vara förberedd


foto Peter Domini

Det gångna året visar att variationerna i väderleken har ökat. Efter en ovanligt kall och lång vinter har vi haft en sommar med en blandning av sol och regn på ett sätt som känns behagligt. På andra håll i världen ser det annorlunda ut. Ryssland upplever ett tusenårigt värmerekord, enligt egna forskare.

Det medierna rapporterar om är alla bränder som ställer till med stora hälsoproblem. När elden är släkt så minskar eller försvinner problemet ur vårt medvetande. Men vad händer i  Sibirien i värmen med de enorma mängder metangas som ligger lagrat i permafrosten , frigörs den nu? Om så är fallet så är det ett större problem ur ett långsiktigt perspektiv än dagens bränder.
 
På andra håll i världen regnar det i så stora mängder att det lett till översvämningskatastrofer. Detta är inget nytt - deltaområdena vid de stora asiatiska floderna översvämmas så gott som vid varje monsun, skillnaden i år är att nu sker översvämningarna även i mer höglänt terräng. Min undran är: Var har klimatdebatten tagit vägen ?

Jag har garderat mig med några kubikmeter brasved ifall vi får en uppleva en lika kall vinter som den förra igen.