Har två epoker gått i graven?


foto Peter Domini                                                         Datasalen på COP 15

Är det  slutet på två epoker vi sett den senaste veckan? Jag menar SAAB som biltillverkare och FN som en institution som kan få världens länder att enas i en fråga?

Att epoken SAAB skulle sluta med nedläggning, visar klart och tydligt att ett företag måste gå med vinst annars överlever det inte och blir inte hållbart. Som den optimist jag är så tror jag att när sorgen har lagt sig och man orkar ta nya tag, så kommer den tekniska kompetens som finns i Trollhättan att skapa många nya framgångsrika hållbara företag.
 
FNs klimatkonferens COP 15 i Köpenhamn visade att 193 länder med så olika förutsättningar inte kan enas om en så viktig fråga som den om klimatet. Det kanske är bättre att världens 20-30 länder med de största utsläppen  satte sig ner och kom överens om hur de gemensamt skall lösa frågan om 2-gradersmålet. För de fattiga länderna kommer med största sannolikhet inte förorsaka att det målet överskrids.

Kommentarer
Postat av: Johan

Hej!

Tack för en bra och intressant blogg. Intressant fakta och tankar kring cop15. Vore roligt och intressant att få höra ännu mer om hur det var nere i köpenhamn på cop15 och vad de mer konkret kom fram till. Känns om att efter mötet dog ämnet ut lite och man fick inte veta som mycket om de kom fram till något. Bara att mötet egentligen "misslyckades". Gjorde det egentligen det? Något viktigt och bra borde de kommit fram till tycker jag. Skriv gärna ett inlägg om detta om du har något mer intressant att dela med dig av.MVH // Johan

2010-01-25 @ 11:13:37
Postat av: peter

Hej och tack för ditt inlägg. Jag har försökt svara tidigare men det har varit något strul med inloggning. Ja vad hände egentligen på COP15, jag tycker att det rådde otydlighet i vem som höll i klubban, Köpenhamn var värd men arrangör var UNFCCC och de hade kanske lite olika syften med mötet. Att sedan de drabbade länderna skall försöka att förhandla med de förorsakande länderna utan en tydlig procedurordning kan bara sluta i kaos. Och så blev det, det var särintressena som utnyttjade den svaga ledningen av mötet för sina egna syften. Förhoppningsvis har världssamfundet lär sig något och att man inser att om man skall lösa för mänskligheten viktiga frågor så krävs någon form av överstatligt organ med rätt att styra.

2010-02-01 @ 11:34:53
URL: http://www.therecycler.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback