Det gäller att vara förberedd


foto Peter Domini

Det gångna året visar att variationerna i väderleken har ökat. Efter en ovanligt kall och lång vinter har vi haft en sommar med en blandning av sol och regn på ett sätt som känns behagligt. På andra håll i världen ser det annorlunda ut. Ryssland upplever ett tusenårigt värmerekord, enligt egna forskare.

Det medierna rapporterar om är alla bränder som ställer till med stora hälsoproblem. När elden är släkt så minskar eller försvinner problemet ur vårt medvetande. Men vad händer i  Sibirien i värmen med de enorma mängder metangas som ligger lagrat i permafrosten , frigörs den nu? Om så är fallet så är det ett större problem ur ett långsiktigt perspektiv än dagens bränder.
 
På andra håll i världen regnar det i så stora mängder att det lett till översvämningskatastrofer. Detta är inget nytt - deltaområdena vid de stora asiatiska floderna översvämmas så gott som vid varje monsun, skillnaden i år är att nu sker översvämningarna även i mer höglänt terräng. Min undran är: Var har klimatdebatten tagit vägen ?

Jag har garderat mig med några kubikmeter brasved ifall vi får en uppleva en lika kall vinter som den förra igen.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback