När oljan har sinat
foto: Seaventures
Vad gör man med oljeplattformar den dagen oljan har sinat? Man kan flytta den till ett område med nya fyndigheter eller så kan man kan skrota den, vilket är ett krav på fasta installationer i Nordsjön där man måste följa OSPAR 82-överenskommelsen (som stipulerar villkoren för vad som skall tas bort och vad som får vara kvar efter det att fyndigheten tömts).
Eller så kan man göra om det till något helt annat.
Kanske ett hotell för dykare som det i Celebes Sea mellan Borneo och Indonesien. Är du sugen på en annorlunda semesterupplevelse varför inte pröva på Seaventures Dive Resort, jag tror inte du blir besviken.
Allt kan säljas med mördande reklam
Nya grepp för att få unga att äta hälsosammare eller bara ett trick från ”skräpmats”-industrin? Den frågan ställer man sig när man ser det senaste greppet inom marknadsföring. Man gör reklam för industriellt behandlade morötter där bara namnet Baby Carrots får en att undra vem som är förälder? Det är som om vi skulle kalla ”färskpotatis” för baby potatoes . Om detta är ett sätt för att få barn (som i många västländer verkar växa upp på potatischips) så är det väl ok med viss reservation. Men vad är det för fel på den vanliga moroten? Den blir väl varken nyttigare eller godare för att den svarvas till projektil ?
Konsensus-Sverige sätts på prov
Valstuga i Hässleholm producerad av Stena Recycling vann priset.
Vad kommer konsekvensen bli av att vi fått ett vågmästarparti i riksdagen i form av SD - ett parti som ingen vill ha i riksdagen men som ändå får stöd av 5,6% av svenska folket?
Kanske är det som man säger att ”inget ont som inte har något gott med sig”? Bland de etablerade riksdagspartierna var det Moderaterna och Miljöpartiet som gick fram när övriga partier backade och kanske leder det till att Miljöpartiet (om de är pragmatiska) kan få igenom en del av sina hjärtefrågor medan Moderaterna "tvingas" genomföra en politik som leder till ett hållbart Sverige (utan att de tappar förtroendet från sina kärnväljare).
Nu sätts Konsensus-Sverige på prov...
Har vi tid att förhandla?
I går kväll var jag tillsammans med några hundra andra Göteborgare på biograf Draken för att se filmen Home. En film från ovan gjord av Yann Arthus-Bertrand. Han har använt sig av en helikopter och en filmfotograf och tillsammans har de flugit över 50 länder och tagit närmare 470 timmar råfilm som sedan kokats ner till en timme och trettio minuter.
Resultatet är otroliga bilder och budskapet är att vi har problem men att tillsammans kan vi lösa dem. Ja, det är klart att vi kan lösa dem - men till vilket pris och vem ska ta kostnaden? Blir det de rika länderna eller blir det, som så många gånger tidigare i historien, de fattiga som får ta den största smällen? Det framgår inte av filmen.
Frågan om hur klimatåtgärder i u-länderna ska finansieras är nog den viktigaste olösta frågan för att förhandlingarna i mexikanska Cancun i november ska ha någon chans lyckas. Löftet från de rika länderna i Köpenhamn var att bistå U-länderna med 30 miljarder dollar under åren 2010 -2012 . Tanken är god men det händer inget, ty en viktig detalj är inte löst. Nämligen; vad ska pengarna användas till?
Jag befarar att vi har nått ”point of no return” och för varje dag som går blir kostnaderna för anpassning till en temperaturhöjning bara högre.
Filmen Home kan du se i dess hela längd på YouTube.