Har vi tid att förhandla?I går kväll var jag tillsammans med några hundra andra Göteborgare på biograf Draken för att se filmen Home.  En film från ovan gjord av Yann Arthus-Bertrand. Han har använt sig av en helikopter och en filmfotograf och tillsammans har de flugit över 50 länder och tagit närmare 470 timmar råfilm som sedan kokats ner till en timme och trettio minuter. 

Resultatet är otroliga bilder och budskapet är att vi har problem men att tillsammans kan vi lösa dem.  Ja, det är klart att vi kan lösa dem - men till vilket pris och vem ska ta kostnaden? Blir det de rika länderna eller blir det, som så många gånger tidigare i historien, de fattiga som får ta den största smällen? Det framgår inte av filmen.
 
Frågan om hur klimatåtgärder i u-länderna ska finansieras är nog den viktigaste olösta frågan för att förhandlingarna i mexikanska Cancun i november ska ha någon chans lyckas. Löftet från de rika länderna i Köpenhamn var att bistå U-länderna med 30 miljarder dollar under åren 2010 -2012 . Tanken är god men det händer inget, ty en viktig detalj är inte löst. Nämligen; vad ska pengarna användas till? 

Jag befarar att vi har nått ”point of no return” och för varje dag som går blir kostnaderna för anpassning till en temperaturhöjning bara högre.

Filmen Home kan du se i dess hela längd på YouTube.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback