Brännhet debatt i EnglandBiffas förre VD Peter Jones är numera rådgivare till den engelske miljöministern och Londons borgmästare Boris Johnsson. Jones anser att hushållens avfall skall förbrännas i stället för att, som nu, materialåtervinnas. Han anser att dagens engelska system för insamling och hantering av hushållens sopor gör mer skada än nytta för klimatet.

Han får medhåll av Boris Johnson som anser att dagens system med återvinningskärl på stan är "stupid" med motiveringen att folk blandar materialen på ett sådant sätt att det inte lämpar sig för återvinning. Samma problem har vi här i Sverige. Vi har ännu inte förstått skillnaden mellan en äggkartong och en dagstidning eftersom många av oss trots femton års information lägger dem i samma behållare med motiveringen: Det blir ju ändå toapapper av det!

Kommentarer
Postat av: Carl-Henrik

Det finns mycket att säga om sopförbränning, men en sak som jag undrar är vad som händer med askan. Den måste ju vara extremt miljöfarlig och behöva deponeras under mycket lång tid, ungefär som kärnavfall. Är det någon som vet?

2009-03-24 @ 15:28:16
Postat av: FloJo

Nästan all flygaska från Danmark och Sverige deponeras i Oslofjorden på Langöya, www.noah.no. Eftersom den avänds till att fylla igen ett gammalt kalkbrott så räknas det som konstruktionsmaterial och man undviker deponiskatter och krångliga exporttillstånd för farligt avfall. När det gäller slagg så används den oftast som konstruktionsmaterial på deponier men tidigare förekom det även försök med att bygga t ex parkeringsplatser och andra lågvärdiga ytor ute på stan. Det är den vanligaste hanteringen när man åker ner i europa.

2009-03-25 @ 17:59:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback