Hur tänker juryn för Göteborgspriset ?Foton Göteborgspriset

Ja, då var det dags igen för tillkännagivandet av vilka som får Göteborgspriset för hållbar utveckling 2009.  De som tilldelats priset är trion Anna Kajumulo Tibaijuka, från Kenya , Enrique Penãlosa, från Bogotá samt Sören Hermansen  från Samsö i Danmark. Juryn har säkert gjort ett bra val, men att  gå ut med det  ett halvår i förväg gör att när det väl är dags för prisceremonin så har det mediala intresset svalnat. Jag tror att priset skulle bli mer internationellt uppmärksammat om det tillkännagavs på ett annat sätt.


Nu när priset har tioårs-jubileum är det kanske dags att ställa sig frågan om har priset fått samma status som Nobel- priset. Priset instiftades eftersom Göran Johanssons förslagtill Nobelstiftelsen om ett miljöpris inte togs emot som han hoppats. "Då gör vi la ett eget" sa Göran. Men några rubriker skapar Göteborgspriset knappast mer än i pristagarnas lokalpress.

Det kanske rentav är dags att tänka om och dela ut priset som stimulans till unga miljökämpar istället för som en bonus till de redan etablerade och framgångsrika.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback