Från Kontiki till Plastiki - 62 år senare
Foto Peter Domini, Lagos i Nigeria.
När Thor Heyerdahl en gång tog flotten över havet som var sammansatt av balsaträ, så var syftet med Kontikiäventyret att visa att människan hade seglat långa sträckor över havet långt innan hjälpmedel som kompass och dylikt fanns att tillgå.
Detta långt innan plast började spridas över vår planet.
Syftet med Plastiki ,som är ett segelfartyg byggt av PET-flaskor, är att visa att vår tids hantering av plast inte är hållbart, så länge vi inte samlar in och återvinner allt. Och då menar jag ALLT. På flera håll i världen förs sedan länge en debatt om ett förbud av plastpåsar alternativt skatt på dem. Det finns redan samhällen som förbjudit plastpåsen, vilket är fullt förståeligt när man ser vad de ställer till med ute i världshaven. Det kommer att kosta otroliga summor att rensa haven från ”plastgeggan”.
Denna naturkatastrof talas det mycket lite om.
När nu råvaran flödar ut okontrollerat som den gör utanför USA s kust då finns det en syndabock. Det är myckey lättare att hantera än om vi alla är syndare; för vem ska då betala?
Mikrofoder framtidens grismat?
foto Peter Domini
Stena Metall tillsammans med deltagare från Sverige, Polen och England har av Vinnova fått EU bidrag för att göra pulver av matrester. Tekniken går ut på att man med hjälp kvarnar finfördelar matresterna som sedan kokas med hjälp av mikrovågor så att 85% av vattnet försvinner. Finessen med detta är att förutom att lukter försvinner så minskar man volymen, det blir lättare att paketera och hantera.
Eftersom den här tekniken gör att näringsämnena är kvar kan pulvret användas som gödsel, bränsle eller foder. De som förhoppningsvis kommer ha glädje av detta är restauranger och storkök såväl till lands som till sjöss. Sedan gäller det bara att hitta en lönsam avsättning för produkten. Vi därhemma for nog fortsätta att kompostera vårt matavfall om vi inte väljer att installera en avfallskvarn eller rent av investerar de ett-tvåhundratusen som en anläggning troligtvis kommer att kosta.
Naturen bestämmer dagordningen!
foto Peter Domini
Det senaste halvåret har naturen visat att det är den som bestämmer över min vardag på ett tydligt sätt. Det började med att jag i en månads tid fick stiga upp en halvtimme tidigare än normalt för skotta snö för att överhuvudtaget komma iväg till jobbet. När snön väl smält så kom askmolnet och ställde in ett tvådagars möte i Glasgow.
I går satt jag och förberedde ett föredrag till ett seminarium i Sosnowiec i Polen när det plingade till i datorn och en ruta med Urgent –Important dök upp. Mailet var från arrangören av seminariet i Polen som meddelade att det blivit inställt på grund av de stora översvämningar som råder i området. Helt plötsligt fick jag tre tomma dagar i nästa vecka. Tack och lov så har jag inga problem med att fylla dessa dagar med andra uppgifter, det är väl bara att acceptera att det är naturen som styr våra liv och inte tvärt om, om man nu till äventyrs skulle tro det.
Äntligen är sommaren här!
foto Peter Domini
Efter en lång och kall vinter är sommaren äntligen här. Att det troligtvis kommer att bli värmerekord i år tycks inte bekymra det stora flertalet. Att vintern i Europa och USA var kall ändrar inte på något, eftersom det i övriga världen var betydligt varmare än normalt.
När man nu i dagarna möts i Bonn för nya förhandlingar för en eventuell framtida överenskommelse har intresset för klimatfrågan svalnat. Det är väl ingen som tror på att det blir något avtal i december i Cancun i Mexico. Jag undrar vad man tycker om detta i Indien där temperaturen i bland annat New Delhi närmat sig 50 grader Celsius den gångna veckan. Det kanske är dags att mobilisera nyhetskanalerna CNN och BBC att varje dag rapportera ”Today's Hottest" så att världens politiker lyfter blicken från det egna landet till vad som är bäst för planeten.
För hur bär man sig åt att klara 45-gradig värme i hyddor som dem på bilden?
Om den brittiska vädertjänsten Hadley Center och den amerikanska motsvarigheten NOAA s prognos för 2010 stämmer lär det bli ett av de varmaste åren på planeten sedan mätningarna började i slutet på 1800-talet.