Håller vi på att utveckla bort jobben?


"I väntan på jobb".                                                          Foto: Peter Domini

Om några veckor kommer vi att vara 7 miljarder människor på planeten Tellus. Av dessa är det ca 1,8 miljarder som har ett arbete och ca 2 miljarder som skulle vilja ha ett arbete. 

I den nyligen publicerade e-boken ”Race against the machine” tar de två Massachusettsforskarna Erik Brynjolfsson och  Andrew P. MacAfee, som tidigare varit fokuserade på fördelarna med avancderad teknik, upp vilka konsekvenser tekniken har på arbetslösheten.

Det är inte så konstigt att Obama har problem med att skapa nya arbeten i USA. Det gäller även för Fredrik Reinfeldt här hemma. Förklaringen är att företagen investerar i tekniska lösningar i stället för människor. Åtminstone är det så i USA. Sedan slutet av finanskrisen 2009 har amerikanska företags investeringar i teknisk utrustning och mjukvara ökat med 26 procent medan kostnaden för arbetskraft legat stilla. Ett bevis på att det är framgångsrikt är att produktiviteten har ökat med 2,5 procent, vilket slår utvecklingen på 70- och 80-talen och till och med toppar 90-talets utveckling, säger de båda forskarna. De skriver vidare, att inom medicin, juridik, finans, handel, tillverkning och till och med inom forskning är nyckeln till framgång inte att konkurrera mot maskinerna utan med hjälp av dem.

En konsekvens av denna utveckling är att de som inte satsar eller förstår sig på den tekniska utvecklingen och den kraft den representerar kommer att hamna på efterkälken eller slås ut. Och den stora frågan vi måste ställa oss är: Är det så här vi vill ha det ?

Kommentarer
Postat av: professional resume

Religiösa tro - en bra ursäkt för att göra dåliga saker med folk. Människor dödar i århundraden i religionens namn

Postat av: diapers coupons

Thanks a lot for sharing this with all people you actually recognise what you are speaking about! Bookmarked. Kindly also talk over with my website =). We may have a hyperlink trade agreement among us!<a href="http://knelt.org/diapers-coupons-printable-november-2011">dominos coupons</a>

Postat av: lactose intolerance

F*ckin¡¦ remarkable issues here. I¡¦m very glad to peer your article. Thanks a lot and i'm looking forward to touch you. Will you please drop me a mail?<a href="http://lactoseintolerance.co">lactose intolerance</a>

2012-02-26 @ 19:12:39
URL: http://lactoseintolerance.co

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback