All business is local


foto Peter Domini

Uttrycket "All business is local" kommer att få en ny mening om finansdepartementets  förslag om tillfälligt undantag för lagen om offentlig upphandling (LOU) går igenom. Förslaget går ut på att upphandlande myndigheter inte behöver tillämpa lagen när de köper tjänster eller varor från en juridisk person som de äger eller är medlem av. Om det går igenom skall det gälla från 1 juni 2010 till slutet på 2012.


Om jag inte missminner mig så har regeringen Reinfeldt uttryckt en rädsla för att det i finanskrisens och lågkonjunkturens spår  skulle uppstå protektionistiska strömningar mellan länder inom EU. Finansdepartementets förslag är just protektionistiskt om än på lokal nivå. Det snedvrider konkurrensen och vi skattebetalare  tillsammans med mindre näringsidkare riskerar att dra det kortaste strået.  

Inte nog med att man inte behöver tillämpa LOU, man skall dessutom kontrollera sig själv efter EG-domstolens rättspraxis enligt Teckal-kriterierna som stipulerar att "den upphandlande myndigheten måste utöva kontroll som den utövar över sin egen förvaltning".... !?

Kommentarer
Postat av: Claes-Göran Bergh

2009-08-19 @ 13:00:34
Postat av: Claes-Göran Bergh

Ja Peter - detta är ett märkligt förslag - om jag inte tar fel så var den offentliga verksamheteten uppe i valrörelsen,bla nämndes kringverksamheter/ tjänster/drift av cafeer till bygg/åkeriverksamheter/gatubelysning mm som kommuner/landsting driver i egna bolag. Sittande regering ville konkuransutsätta.Förslaget bli det motsatta - offentliga driver allt mer i egen regi med politisk styrning.

Mvh CG

2009-08-19 @ 13:21:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback