Uppmärksamhet är bra - rätt beslut är bättre!

Jag talade med Annika Helker Lundström, VD för vår branschförening, häromdagen apropå regeringens klimatproposition. Hon tycker att det för  återvinningsbranschen är glädjande att regeringen lyfter upp vikten och klimatnyttan av att öka återvinningen. Det är ett viktigt kvitto på vilken positionsförflyttning återvinning gjort på kort tid.


Nu ses branschen - med rätta - som högteknologiska klimatpionjärer och en framtida miljöteknikindustri. Men det krävs att gå från ord till handling, tycker Annika. Även om regeringen skriver utmärkt om återvinningens klimatnytta, så återstår mycket att göra i praktiken. Det syns svart på vitt i EU:s återvinningsstatistik, där Sverige ligger sämre till än vad de flesta säkert tror. Och i konkret handling är den svenska färdriktningen på återvinningsområdet skakig. Monopol, ensamrätter och avsaknad av upphandling enligt LOU är problematiskt för branschen. Vi behöver styrmedel som skapar drivkraft för användning av återvunnen råvara, inte minst i lågkonjunktur.

1 juli tar Sverige över ordförandeklubban i EU. Tänk, sa Annika, om Sverige då kan ta initiativ till att utveckla nya styrmedel på EU-nivå t.ex återvinningscertifikat, med alla klimatvinster det skulle ge!

Kommentarer
Postat av: Lennart M

Vad innebär återvinningscertifikat?

2009-03-30 @ 15:17:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback