Medverka inte till elektronikdumpning!
Foto Peter Domini Stena Technoworld, Tjeckien
Dagens artikel i DI " Dyrt för företag att slänga datorer" tycker Henrik Nilsson på företaget Inrego "att datorerna som slängs med lätthet skulle kunna användas i många år till". Den stora frågan är vem skulle använda dessa datorer här hemma? Kravet på snabbare och större datorer gör att de gamla snabt blir föråldrade. Risken är att det stora flertalet går på export till utvecklingsländer, typ Nigeria och Indien, där de oftast hamnar på så kallade "junk-markets "där folk utan kunskap och skydd för miljöskadliga ämnen plockar "russinen ur kakan". Detta misstänker organisationen Swedwatch, som har undersökt exportstatistiken för elektronik till utvecklingsländerna.
Så min uppmaning till ansvarsfulla företag och myndigheter i Sverige, lämna den gamla utrustning till seriös återvinning. Glöm inte bort att informationen på en hårddisk kan läsas även om den raderats, därför är det viktigt att den destrueras på rätt sätt.
Kul att du tar upp ämnet, Peter.
Självklart ska man inte medverka till elektronikdumpning, det är det sista vi vill göra.
I artikeln i DI försökte vi förklara hur onödigt det är att företag och myndigheter i hög grad skrotar/återvinner eller magasinerar datorer och annan utrustning som skulle kunna användas i flera år till, av till exempel skolor som inte har samma prestandakrav som många företag har. Allt kan naturligtvis inte återanvändas, men vi ser gärna att man försöker återanvända så mycket av den gamla utrustningen som möjligt, innan man skickar resten till återvinning. Miljön vinner också på detta - mer än 80 procent av en dators energiförbrukning går åt vid tillverkningen. En högre grad av återanvändning minskar behoven av nyinköp, minskar förbrukningen av naturresurser och minskar det framtida avfallet.
Vi har tagit fram ett program för ansvarsfull hantering – läs gärna mer på ansvar/" rel="nofollow">www.inrego.com/se/vartansvar/ som beskriver vår hantering. Där står bl a att vi enbart säljer vidare utrustning som är rekonditionerad och fullt fungerande. Vi kräver också dokumentation på hur den utrustning som återvinns/skrotas hanteras och samarbetar bara med certifierade företag.
PS Datorerna raderas på ett säkert sätt som man också får ett certifikat på. DS
tack för din kommentar Henrik. Du har rätt i det där om energiåtgången vid nytillverkning, men jag undrar om de som köper en begagnad dator köper "en" till för att ha i sommarstugan eller husvagnen.Det vore bättre om de tog med den de har i bostaden. Den begagnade har antagligen ersatts av en ny, så frågan om energibesparingen är så stor kvarstår. Det vore intressant att se en undersökning på hur många datorer ett normal hushåll i Sverige disponerar.