Blir det snack eller verkstad?


I morgon gäller det för EUs politiker att visa att de menar allvar, då hålls det första EU-toppmötet för miljöfrågor i Luxemburg. Mötet har tre ämnen på agendan: EUs position inför 2012s klimatöverenskommelse, bättre fartygsskrotning och eco-efficiency. Samtidigt kommer förslagen till ändring av WEEE- och RoHS- direktivet att tas upp.

När det gäller fartygsskrotning är detta en av de svåraste frågorna att komma tillrätta med och här behövs nya pragmatiska lösningar. Det är inte hållbart att fortsätta med att köra upp fartygen på stränder i länder som Indien och Bangladesh, där det saknas såväl kunskap som utrustning för att ta hand om miljö-och hälsofarliga ämnen, såsom asbest, på ett tillfredställande sätt. Vi i Europa har kunskap och utrustning men ingen billig arbetskraft. Så hur kommer vi runt det problemet?

Kommentarer
Postat av: Lennart Mossberg

Miljöfrågor verkar ju stå högt på EUs agenda. Men undrar just om EU agerar på något sätt mot de skandalösa förhållanden i medlemslandet Italien, där maffian ('ndranghetan och camorran) är mycket stora aktörer inom området "återvinning". Och deras variant på återvinning är ju att bara dumpa miljöfarligt avfall i havet eller på markområden som de på något sätt kommer över. Många stora företag blir av med sitt avfall billigt med maffians hjälp.

2009-10-22 @ 13:04:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback