Konsekvensen av att byta teknik


foto Peter Domini

Min 85-årige far flyttade från sitt hus till en modern liten lägenhet för någon vecka sedan. Den första veckan i den nya bostaden ägnades åt att få alla saker på plats samt att lära sig hur den nya mikrougnen fungerar. Efter att ha ätit färdiglagat i en vecka var det så dags att laga mat på riktigt och lära sig hur den nya spisen fungerar.

Sagt och gjort. Potatis skalades och kastrullen ställdes på den fina induktionshällen. Då hände något han inte var beredd på: Plattan stängde av sig efter par sekunder. Det visade sig efter konsultation av vicevärd och den förre lägenhetsinnehavaren att det inte var plattan det var fel på. Det var istället pappas gamla kastruller som inte klarade av att utnyttja det magnetfält som spisen alstrar och omvandlar till värme.

Så frågan är om vinsten av att induktionshällen är energieffektivare äts upp av kostnaden för inköp av nya kastruller? I detta fall har man inget val - hällen fans ju redan där. Men hur ofta gör vi en kalkyl på konsekvensen av att byta teknik?

Fotnot: Pappa fick låna en kastrull av grannen tills han hunnit skaffa nya.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback