Vem antar utmaningen?


foto Peter Domini                                                       En av Lagos "tippar
"

I höstas blev jag uppringd av en medarbetare på Exportrådets lokalkontor i Lagos, Nigeria. Hon bad om tips på företag som kunde vara intressanta för en delegation från Lagos som arbetar med att lösa Lagos' avfallsproblem.

I Lagos bor 18 miljoner människor och varje dag läggs ca 9000 ton avfall på deponi (officiella siffror). Jag har varit på plats i Lagos i samband med ett uppdrag för Clinton Climate Initiative; träffat myndigheter och vandrat runt på deponier som saknar utrustning för hantering av metangas, besökt en nedlagd  avfallsförbränningsanläggning med mera.

Med  tanke på vad som hände på Cop 15 anser jag att det handlar om att ta ett större ansvar och initiativ för att hjälpa Lagos till en hållbar avfallshantering. För att lyckas handlar det om att ett flertal aktörer från svensk sida bildar en arbetsgrupp under ledning av något organ typ Swentec, Sida etc som kan hjälpa Lagos med allt från införande av lagar för en hållbar spelplan, utbildning av medborgare samt inte minst drift av system och anläggningar.

Att bara sätta upp en avfallsförbrännings panna löser inte Lagos problem!

Vem antar utmaningen ? Delegationen kommer till Sverige i mitten på mars - anmäl ert intresse här!

Kommentarer
Postat av: Christine

Intressant blogginlägg! Jag hoppas verkligen att du får napp. På bilden ser det ut som att de eldar upp avfallet... Är det en kombination av deponi och avfallsförbränningsanläggning?

2010-03-09 @ 13:10:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback