Hållbar kapitalism - vad är det?


Foto Peter Domini


Jag har varit på semester i Grekland , ett land som enligt expertis levt över sina tillgångar och som nu måste ta konsekvensen av den politik som förts genom åren. Givetvis märks det även på semesterorter, byggen som avstannar, 15- 20 % rabatt på restaurangerna etc.
Grekland är ett land med många öar varav de flesta är bebodda samt har bilism. Att i ett sådant land bygga upp en väl fungerade insamling av uttjänta fordon enligt ELV direktivet kanske inte är så lätt, men att inte ta hand om sina ”skrotbilar” är också ett slöseri.

Efter att ha haft en skön vecka med sol och bad så var jag på Handelshögskolan i Göteborg i går. Där gav Al Gore med flera sin syn på hur kapitalismen skulle rädda jorden och där  ”value” var det mest förekommande ordet. Det hela avslutades med en öppen föreläsning med temat ”Marknadsföring för ett hållbart samhälle – hur gör man?”  Under den föreläsningen presenterades bland annat Naturliga Stegets fyra systemvillkor. Dessa kom jag i kontakt med för 20 år sedan då de presenterades av sin upphovsman Karl Henrik Robèrt  och vi har använt oss av dem i kommunikation med våra kunder. Att handelsstudenter får lära sig dem är ju gott och väl men det som oroar mig är att det är få som lever efter dem.

Vi svenskar tycks nöja oss med att källsortera. Längre sträcker sig inte gemene mans miljöengagemang.

Kommentarer
Postat av: Hans Eric Melin

Vilket gör att vi benhårt alltid kommer att kämpa för att få behålla vårt enda engagemang ;-)

2010-10-31 @ 11:37:58
URL: http://www.twitter.com/hanseric
Postat av: Pernilla/ekoenkelt

åh, tänk om man i miljödiskussioner räknat alla gånger man fått höra "men vi källsorterar ju!" ungefär som om det var universallösningen på alla problem. Och ingen vill lyssna när man föreslår att man kanske istället skulle minska på konsumtionen..

2010-10-31 @ 20:34:22
URL: http://ekoenkelt.wordpress.com
Postat av: Johan

Den här bloggen är full med problem men helt utan lösningar. Trams.

2010-11-11 @ 10:16:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback