Så var det dags för nummer 23


foto Peter Domini

För nästan 20 år sedan invigdes den första svenska återvinningsanläggningen för elektronik i Blekingska  Bräkne-Hoby. Att det blev Bräkne-Hoby utav alla platser berodde på att där  fanns en nedlagd elektronikfabrik och en stor grupp arbetslösa människor som tillverkat datorer av fabrikat Ericsson. Utmaningen var att vända på bandet och i stället för att tillverka så skulle man återvinna. 

Häromdagen, 20 år senare, hade jag förmånen att tillsammans med Elkretsens ordförande Bo Thunberg inviga Stena Technoworlds 23e anläggning för elektronikåtervinning i Vänersborg. För 20 år sedan fanns ingen lagstiftning, då byggde återvinningen på insikten om att elektronik kunde innehålla miljöstörande ämnen och inte bordemläggas på ”tippen” samt att det fanns företag som ville göra ”rätt”.

Idag regleras hanteringen av WEEE-direktivet samtidigt som vi på dessa år lärt oss att det är viktigt och lönsamt för samhället att ta vara på material från uttjänta produkter.
  
Nu när metallpriserna når rekordhöjder är risken stor att flödet av uttjänt elektronik till tredje världen ökar, med de problem det medför, se filmen från Ghana så förstår du vad jag menar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback