Vi slösar bort resurser!


foto Peter Domini

I förra veckan deltog jag på Forum för Miljöforskning som arrangerades av Formas, Mistra och Naturvårdsverket i Uppsala.  I år var ämnet mat. Men inte hur den tillagas utan hur den produceras, hela vägen från jordbruket  till att den ligger på tallriken. Konferensen varade i två hela dagar och bjöd på många intressanta föreläsare men även workshops där vi som deltog hade möjlighet att framföra våra åsikter. Det som överraskade mig var det stora svinn som förekommer i så gott som alla led och att svinnet (avfallet) inte tas om hand i någon större utsträckning. Ett tydligt bevis på vilket överflödssamhälle vi lever i. 

Vad är det då som gör att vi inte tar hand om matavfall lika effektivt som andra avfallsslag? En orsak kan vara det att man tycker att det är ”slabbigt”,  en annan att det inte finns någon avsättning /behandlingsanläggning och en tredje kan vara att det kommunala monopolet för det så kallade "hushållsnära avfall från verksamheter" sätter hinder för privata initiativ och innovationer.

I ett läge när oljepriserna är på väg att nå nya rekord så hade det varit bra med klara besked från myndigheternas sida om vad som gäller . De bör även se över vilka ekonomiska styrmedel som behövs för att  skifta ut konstgödsel mot ett återförande av näringsämnen ur rötresten till jordbruket.

Kommentarer
Postat av: Konferens västkusten

Tack för utstationering en så stor nytta artikel.http://oceangroup.se/

2011-05-31 @ 10:36:08
URL: http://oceangroup.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback